Oldal kiválasztása

Az alkalmazott módszer

by Nagy Eszter

2021.08.03.

A régi, mára igencsak elavult megközelítés szerint a kutyák nevelésének, tanításának alapja a gazda felsőbbrendű, vezér szerepének elfogadtatása, amely kizárólag a dominancia erőteljes, sokszor megfélemlítéssel járó demonstrálásán keresztül érhető el. Ez a látszólag hatékony megközelítés a mai napig uralkodó a hazai és külföldi kutyaiskolákban, illetve számos egyéni kutyakiképző végzi ezen elvek mentén munkáját; dominancián és megfélemlítésen alapuló technikákat használnak. Bár a látszólagos sikerek elégedett gazdikat, eladott könyveket, sőt, akár népszerű tévéműsorokat eredményeznek, egy valaki biztosan nem elégedett egy ilyen tréning folyamat végén: az abban részt vevő kutya.

A kutyák viselkedésének egyre jobb megismerése révén az utóbbi években egyre több szakember ismerte fel, hogy a büntetéssel és félelemmel kivívott tisztelet és szófogadás helyett a kutyák tanítására, illetve kiképzésére más módszerek is léteznek. A viselkedés mögöttes okainak feltárásával és megértésével, valamint pozitív megerősítésen alapuló technikák megfelelő használatával a kutyák hatékonyan és humánus módon képezhetők. A tapasztalatok szerint még a hagyományos megközelítés szerint „menthetetlen esetekkel” is remek eredmények érhetők el ilyen újszerű módszerek alkalmazásával.

A tréningek során általam alkalmazott és tanított módszer ez utóbbi, modern felfogást követi, kizárólag pozitív megerősítésen alapul, kerüli a negatív visszacsatolás bármilyen formáját. A tréningfolyamat során elérendő legfontosabb cél a folyamatos egymásra figyelés elérése, a kölcsönös bizalom kiépítése és erősítése, ezáltal pedig a gazda és kutya közötti kapcsolat javítása, elmélyítése.

Ezt egyrészt azzal érjük el, hogy a kutyáknak különböző feladatokat, játékokat, érzékszerveik használatára alapuló aktivitásokat tanítunk, amely során folyamatosan pozitív visszajelzéseket kapnak, sikerélményük lehet. A feladatokban lépésről lépésre haladunk a kutya tanulási képességeinek megfelelően, semmit sem erőltetünk, nincs büntetés, rángatás, megfélemlítés. Másrészt, a tréningek során kiemelt figyelmet fordítunk a gazdik hozzáállásának, szemléletének formálására is annak érdekében, hogy a kutya működését és annak mögöttes okait pontosan megértsék. Fontos, hogy a gazdik megismerjék és elfogadják a módszer elveit, illetve folyamatosan tisztában legyenek azzal, hogy mi miért történik.

A módszer segítségével lehetőség van különböző viselkedési problémák megoldására is, hiszen a bizalomépítéssel és a kutya-gazda közti kapcsolat fejlesztésével azokat a területeket célozzuk, ahonnan ezek a problémák származnak. Így összességében nem a tünetet kezeljük, hanem a mögöttes okokat szüntetjük meg.

Amennyiben szeretnéd kutyád tudását bővíteni, jobb és kiegyensúlyozottabb kapcsolatot szeretnél kedvenceddel, vagy valamilyen konkrét viselkedési problémára keresel megoldást, az elérhető kurzusokat itt találod.

Telefon:

+36-30-114-8763

E-mail:

hello@kutyatrening.hu