Oldal kiválasztása

Mit tegyünk, ha kóbor kutyát találunk?

by Nagy Eszter

2021.08.21.

Sajnos egyre gyakrabban találkozhatunk elkóborolt, gazdátlan kutyákkal, különösen tűzijátékok és nagy viharok után. Az elkóborolt állatok ilyenkor sokszor riadt, szinte sokkos állapotban vannak, így fontos tudnunk, hogyan közelítsünk feléjük, illetve mit tegyünk, hogy segíthessünk. 

Ha elveszett kutyát látunk, ne induljunk el hirtelen az irányába, ne akarjuk utolérni, “elkapni”. Ehelyett lassan közelítsünk, nyugodt hangon szóljunk hozzá, fokozatosan próbáljuk magunkhoz csalogatni. Amennyiben van rá lehetőség, érdemes valamilyen élelemmel, jutalomfalattal próbálkoznunk. Hasznos lehet azonnal néhány fényképet is készíteni róla, és ezeket a helyszín és a kutya leírásával együtt megosztani valamely nagyobb vagy épp helyi kutyás Facebook csoportban. Elképzelhető, hogy a gazdi már itt keresi eltűnt kedvencét.

Ha sikerült megközelítenünk, ellenőrizzük, hogy van-e rajta nyakörv, illetve azon található-e esetleg biléta, melyen szerepel a kutya neve, illetve a tulajdonos elérhetősége. Fontos, hogy ilyenkor már ne engedjük el az állat nyakörvét, hiszen – bár elképzelhető, hogy nyugodtnak látszik – akár egy ártatlan mozdulatunktól bármelyik pillanatban megijedhet és menekülőre foghatja. Amennyiben nem találunk tulajdonos elérhetőséget, abban az esetben sem reménytelen a helyzet.

A 41/2010. Kormányrendelet 2010. július 1-től érvényes szabályai szerint, ha bármilyen okból megváltozik a kutya tulajdonosa, a tulajdon átruházása előtt kötelező a kutyát megjelölni mikrochippel.

Jó eséllyel tehát a talált állat rendelkezik ilyen chippel, amelyet leolvasva kideríthetők a gazda adatai. A leolvasásra bármelyik állatorvosnál van lehetőség, így javasolt a legközelebbi rendelő felé venni az irányt. Ha esetleg nincs a közelben állatorvosi rendelő vagy nem tudjuk, hol található, akkor már MOL töltőállomásokon is kaphatunk segítséget, ugyanis a legtöbb MOL benzinkút fel van szerelve mikrochip leolvasóval.

További, chipolvasóval rendelkező helyeket a Vigyél Haza Alapítvány weboldalán találhattok az alábbi linken: https://w-ebkereso.hu. Ezen az oldalon is van lehetőség elkóborolt kutyák bejelentésére, így amennyiben a chipolvasás sem jár eredménnyel, érdemes ide is feltölteni a talált kutya fényképét és adatait.

Amennyiben a Te kutyád is fél a hangos zajoktól, ebben a posztban megtudhatod, mit tehetsz a probléma ellen és hogyan akadályozhatod meg, hogy nagyobb baj történjen.

Vigyázzunk kedvenceinkre, és minden esetben próbáljunk segíteni, ha bajba jutott kutyát találunk!

Telefon:

+36-30-114-8763

E-mail:

hello@kutyatrening.hu