Oldal kiválasztása

Sárga szalag

by Nagy Eszter

2021.09.08.

Mit jelent a sárga szalag egy kutya pórázán vagy nyakörvén?

Kutyasétáltatóként nemcsak saját kutyánkra kell figyelnünk, hanem a környezetet, illetve egymás kutyáit is érdemes folyamatosan szemmel tartanunk. Ha közeledő  kutyát látunk, semmiképp se engedjük saját kedvencünket azonnal oda hozzá, még akkor sem, ha miénk a világ legjámborabb, legbarátságosabb kutyája. Először mindenképp mérjük fel a másik kutya viselkedését és reakcióját még távolról, majd közelebb érve beszéljük meg a másik gazdival, hogy összeengedhetjük-e kedvenceinket.

A kutyás etikettben egyre inkább elterjed a sárga szalag elhelyezése a pórázon vagy nyakörven, amely azt jelzi, hogy a kutya az átlagosnál nagyobb teret igényel.

Ez egyebek mellett az alábbiakból fakadhat:

  • a kutyának valamilyen egészségügyi problémája van (friss operáció, ízületi problémák miatti fájdalom stb.)
  • fél a többi kutyától (trauma, alulszocializáció)
  • agresszívan viselkedik a többi kutyával
  • nevelés vagy rehabilitáció alatt áll
  • idős, ezért kiemelt figyelmet és óvatosságot igényel (látása vagy hallása már nem a régi) 
  • tüzelő szuka kutya

Ha a közeledő kutyán sárga szalagot látunk, fokozottan figyeljünk mind saját, mind pedig a másik kutyára, vegyük rövidebbre a pórázt és tartsunk megfelelő távolságot. Ha pedig saját kutyánk igényel valamilyen okból nagyobb teret, alkalmazzuk bátran a sárga szalagos jelölést mi is!

Fontos tudnunk, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint a kutyánkat csak a saját udvarunkon, illetve kutyafuttatóban engedhetjük el, közterületen csak pórázon vezethetjük. Ennek ellenére sokan erdőkben, parkokban is szabadon engedik a kutyájukat, ami bár nem szabályszerű, behívható és folyamatosan a gazdára figyelő kutya esetében önmagában nem jelent problémát. Ha azonban kutyánk nem 100%-ban behívható, fél más kutyáktól, esetleg hajlamos az agresszív viselkedésre, mindenképp tartsuk pórázon. Ha nagyobb szabadságot szeretnénk neki adni, vehetünk akár hosszabb, 5-10 méteres pórázt is, amely segítségével megadhatjuk a szabad séta, felfedezés, szaladgálás élményét, azonban probléma esetén azonnal beavatkozhatunk.

Telefon:

+36-30-114-8763

E-mail:

hello@kutyatrening.hu