Oldal kiválasztása

Tippek a legmelegebb napokra

by Nagy Eszter

2021.08.11.

Tudtad?

Egy egészséges kutyának testsúly kilogrammonként 40-50 ml vízre van szüksége naponta. Ez a mennyiség egy 20 kg-os kutyánál 1 liter környékén van.

A szükségletet azonban számos egyéb tényező is befolyásolhatja még.

  • A nagy kánikulában több vízre van szükségük, míg hűvösebb időben kevesebb is elég.
  • A felvett táplálék minősége is befolyásolhatja a vízigényt, hiszen minden típusú táplálék tartalmaz több-kevesebb vizet. Míg a nedves kutyatápok (konzervek) víztartalma akár 70-80% is lehet, addig a száraz kutyatápoké jóval kevesebb (10% alatt), így azok elfogyasztása után jóval több vízre van a kutyának szüksége.
  • Bármilyen testmozgás után (edzés, játék) biztosítsunk a kutyánknak több vizet a normálisnál. Ilyenkor a kiszáradás mellett veszélyes tud lenni a felhevülés is, így mindenképpen figyeljünk, hogy annyi vizet adjunk a kutyusunknak, amennyit kíván.

Rendszeresen cseréljünk nekik vizet, és kerti kutyus esetén érdemes több ivópontot elhelyezni a kertünkben. Emellett gondoskodjunk arról is, hogy a meleg elől el tudjon bújni árnyékos, hűvös helyre.

Vízkedvelő kutyák esetén egy medencét is felállíthatunk, hogy meg tudjon mártózni benne, ha úgy tartja a kedve. Jó megoldás lehet erre egy gyerek homokozó beszerzése, amelyet a legmelegebb napon vízzel tölthetünk meg.

Ha felmerülne bennünk, hogy kutyusunk ki van száradva, akkor azt bőrturgor-teszttel tudjuk ellenőrizni. Ehhez a nyak hátsó részén meg kell emelni a bőrt. Ha a kutya megfelelően hidratált, akkor a bőr szinte visszaugrik a helyére, azonban dehidráció esetén a felemelt bőr lassan fog visszasimulni.

Ha sétálni indulunk, lehetőleg korán reggel vagy késő este induljunk útnak, hiszen napközben a nagy melegben a felforrósodott aszfalt könnyedén megégetheti kedvencünk talpát.

Telefon:

+36-30-114-8763

E-mail:

hello@kutyatrening.hu