Oldal kiválasztása

Vihar? Dörgés? Hangos zajok?

by Nagy Eszter

2021.08.18.

A nyár nemcsak a meleget, a napsütést vagy éppen a pihenést jelenti a kutyusaink számára, hanem sajnos együtt jár a nagy viharokkal és augusztus 20-a környékén tűzijátékokkal is.

Rengeteg kutya fél a hangos zajokról, legyen az dörgés, tűzijáték, petárda vagy akár csak egy nagy csattanással földet érő leejtett edény.

Fontos tudatosítanunk, hogy ez alapvetően egy teljesen természetes reakció, azonban a félelem átfordulhat akár szorongásba, fóbiába is kutyánknál. A legfontosabb, hogy felismerjük a problémát, próbáljuk megelőzni, vagy ha már megtörtént a baj, akkor a lehető leghatékonyabban igyekezzünk kezelni ezeket a helyzeteket.

Érdemes már egészen fiatalon hozzászoktatni a hangos zajokhoz kedvencünket. Vannak olyan tenyésztők – főként vadászatra alkalmas fajták esetében –, akik pár hetes koruktól elkezdenek lőni a kutyák mellett, hogy hozzászokjanak ezekhez a pukkanó hangokhoz. Ugyanezt mi is meg tudjuk tenni, természetesen nem fegyverrel. Jó megoldás lehet, ha interneten fellelhető hangfelvételeket keresünk tűzijátékról, dörgésről, és elkezdjük ezeket egyre hangosabban lejátszani a kutyusunknak. 

Fontos, hogy figyeljük a reakcióit, és szépen fokozatosan emeljük a hangerőt attól függően, hogy hogyan viseli. Ezek lehetnek órák, napok vagy akár hetek is, a lényeg, hogy a nyugodt viselkedést jutalmazzuk és ne akarjunk túl gyorsan haladni! Ha kitartóak és türelmesek vagyunk, akkor szinte biztosan elkerülhető, hogy később félelem, szorongás vagy fóbia alakuljon ki viharok vagy tűzijátékok alkalmával. Legfontosabb tehát a megelőzés, azonban ha erről már lekéstünk, az alábbi néhány tanácsot akkor is érdemes figyelembe venni annak érdekében, hogy a problémát megfelelően kezeljük.

Mit ne tegyünk, ha kutyánk fél a hangos zajoktól?

  • Soha se büntessük meg a viselkedéséért, hiszen ezzel csak tovább fokozzuk ijedtségét. Egy ijedt kutyának megnyugtatásra van szüksége szigor helyett.
  • Ne hagyjuk magára azt gondolva, hogy majd megszokja és megbarátkozik a helyzettel. Nem fog.
  • Ne viselkedjünk vele a szokásostól eltérően, hiszen ezzel csak azt érősítjük benne, hogy valami valóban nincs rendben.

Mit tehetünk ezek helyett?

  • Kerti kutya esetében érdemes kialakítani egy kis búvóhelyet, kuckót a számára, ami csak az övé. Ha van egy biztonságos helye, akkor a viharok, durrogtatások során el tud vonulni. Ha ez nem nyugtatja meg, javasolt fedett helyen lévő vagy lakáson belüli helyet kialakítani.
  • Lakásban vagy házban élő benti kutyáknak érdemes venni egy boxot, ami csak az övé, hiszen itt hatványozottan fontos, hogy legalább egy minimális saját életteret biztosítsunk kedvencünknek.
  • Viselkedjünk természetesen, hiszen kutyánk egyből észreveszi, ha mi – akár már előre – szorongunk, hogy mi lesz vele.
  • Érdemes lehet csökkenteni a zajt pl. a redőny lehúzásával, illetve megpróbálhatjuk elnyomni a külső hangokat kedvencünk számára ismerős eszközökkel (pl. zene, TV bekapcsolása). Ezzel tovább erősítjük benne, hogy minden rendben, hiszen ugyanazt csináljuk, ugyanúgy viselkedünk, mint “békeidőben”.
  • Vannak kutyák, akiket a gazdi közelsége nyugtat meg, azonban ebben az esetben is mindenképp ügyeljünk a természetes viselkedésre.
  • A legfontosabb és leghatékonyabb módszer, ha eltereljük a figyelmét a kinti eseményekről. Fogjunk valami finomságot, kezdjünk el feladatokat csinálni vagy egyszerűen csak vegyük elő a kedvenc játékát és játsszunk egyet közösen. Egy idő után teljesen ki fogja zárni a zajokat és el fogja engedni magát.

Ha tudjuk, hogy vihar közeleg, készüljünk fel az érkezésére. Különösen fontos ez olyan kutyáknál, akik a félelem miatt szöknek. Mindenképpen ellenőrizzük, hogy bezártunk-e minden kaput, illetve nincs-e olyan hely a kerítésen, ahol át tudna mászni vagy ki tudna bújni. 

Fontos azt is felismernünk, hogy vannak olyan helyzetek, amiken mint gazdik nem tudunk egyedül segíteni. Ilyen esetben érdemes szakember segítségét kérni, illetve konzultálni állatorvosunkkal.

Telefon:

+36-30-114-8763

E-mail:

hello@kutyatrening.hu